De Beste Network
De waarheid achter de bestseller ontdekken

De waarheid achter de bestseller ontdekken

Geplaatst door 25-05-2023 19:34 door Sophie Jacobiatus

Het best verkochte boek van deze generatie is ongetwijfeld "De Da Vinci Code," van Dan Brown. Het mystificerende verhaal van mysterie, intrige en avontuur heeft de lezers tot op de dag van vandaag geboeid en een overvloed aan discussies en debatten over de juistheid en waarachtigheid ervan op gang gebracht. Maar wat zijn de waarheden achter deze bestseller?

Het boek draait om de vooronderstelling dat de werken en voorwerpen die in het Louvre Museum in Parijs zijn verborgen in werkelijkheid zijn gemaakt en achtergelaten door de Priorij van Sion, een geheim genootschap dat naar verluidt toezicht houdt op de Heilige Graal en andere artefacten van het christendom. Browns verhaal schetst een beeld van een eeuwenoude samenzwering waarbij de dood van Jezus betrokken is, een moordenaar die door kerkelijke functionarissen is ingehuurd om de waarheid te verdoezelen en een verborgen erfenis van verloren geheimen.

De waarheid is echter dat een groot deel van de inhoud van het boek fictie is. Om te beginnen bestaat de Priorij van Sion niet en haar geheimen zijn niet echt verborgen in het Louvre. In feite is veel van de historische achtergrond waarop het boek is gebaseerd onjuist. Bepaalde religieuze figuren, gebeurtenissen en documenten die Dan Brown in het boek noemt, bestaan volgens de meeste historici niet eens.

Het boek beweert ook bepaalde oude religieuze geheimen, of verborgen waarheden, te beschermen die zogenaamd voor de wereld verloren waren gegaan tot de ontdekking ervan door Brown. Volgens deskundigen zijn deze "verborgen waarheden" echter eigenlijk gebaseerd op speculatieve theorieën en waren ze al lang bekend bij theologen en religieuze geleerden.

Ondanks het feit dat "De Da Vinci Code" grotendeels uit fictie bestaat, is het nog steeds een boeiend verhaal en het debat over de juistheid en het waarheidsgehalte ervan duurt tot op de dag van vandaag voort. Waarschijnlijk zal de waarheid erachter nooit volledig worden onthuld, wat het boek nog aantrekkelijker maakt. Maar alleen al het feit dat de theorieën en beweringen zo controversieel zijn, bewijst dat het debat over de juistheid ervan niet snel zal worden opgelost.