De Beste Network

Veelgestelde vragen

Welkom bij de veelgestelde vragen afdeling van De Beste Network, de ultieme bron voor antwoorden op al je vragen. Met een uitgebreide database van informatie voorzien we gebruikers van de beste antwoorden op hun vragen. Ons doel is het mensen gemakkelijker te maken om snel en accuraat antwoorden op hun vragen te vinden. We streven ernaar de best mogelijke antwoorden te geven. Aarzel niet om contact op te nemen, we zijn er om je te helpen!

Naar het contactformulier

Een netwerk is een verzameling onderling verbonden computers en andere apparaten die met elkaar kunnen communiceren. Netwerken kunnen worden gebruikt om bronnen te delen, gegevens te delen en communicatie tussen computers mogelijk te maken, zodat gebruikers overal toegang hebben tot informatie en diensten. Netwerken kunnen ook worden gebruikt om bestanden over te dragen en toepassingen uit te voeren via het internet.

Een netwerk is een onderling verbonden systeem van communicatie en informatie-uitwisseling dat gebruikers op verschillende locaties met elkaar verbindt. Het doel van een netwerk is om gebruikers in staat te stellen te communiceren en bronnen zoals bestanden, documenten, databases en toepassingen te delen via verschillende apparaten. Bovendien bieden netwerken toegang tot het internet en kunnen ze de communicatie tussen organisaties vergemakkelijken. Een goed ontworpen netwerk zorgt voor betrouwbare, veilige en snelle communicatie en een hogere productiviteit.

Een Local Area Network (LAN) is een netwerk van verbonden apparaten die zich binnen een relatief klein gebied bevinden, zoals een huis, kantoor of kleine groep gebouwen. Het maakt het mogelijk om gegevens snel en met relatief weinig vertraging te delen tussen de apparaten op het netwerk.

Een Wide Area Network (WAN) is een netwerk van verbonden apparaten dat grotere afstanden kan overbruggen, vaak over verschillende steden, staten of zelfs landen. Het maakt het mogelijk gegevens te delen tussen de verafgelegen apparaten op het netwerk, maar meestal met een grotere latentie dan een LAN.

Een server is een computer of apparaat op een netwerk dat netwerkbronnen beheert, zoals gebruikers toegang geven tot bestanden, toepassingen draaien en gegevens opslaan. Servers zijn vaak verbonden met het internet. Een router is een apparaat dat twee netwerken met elkaar verbindt, zoals het verbinden van een thuisnetwerk met het internet. Routers zijn verantwoordelijk voor het verzenden en ontvangen van gegevens van het ene netwerk naar het andere.

Een hub is een netwerkapparaat waarmee meerdere computers, of andere netwerkapparaten, met elkaar verbonden kunnen worden en informatie kunnen delen. Het fungeert als een centraal verbindingspunt, waardoor gegevens tussen meerdere apparaten op een lokaal netwerk of tussen verschillende netwerken kunnen worden verzonden.

De meest voorkomende netwerkprotocollen zijn het Transmission Control Protocol (TCP), Internet Protocol (IP), File Transfer Protocol (FTP), Hypertext Transfer Protocol (HTTP), Ethernet en Domain Name System (DNS). Deze protocollen vormen de ruggengraat van het Internet en maken communicatie tussen verschillende netwerken en systemen mogelijk. Ze worden gebruikt voor diensten als e-mail, webbrowsing, het delen van bestanden en online gaming.

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) is een soort netwerkprotocol dat gebruikt wordt om dynamisch IP-adressen toe te wijzen aan netwerkapparaten. Het helpt IP adressen binnen een netwerk op een geautomatiseerde manier te beheren en te configureren, zodat gebruikers apparaten met een minimale handmatige configuratie op een netwerk kunnen aansluiten. DHCP kan ook gebruikt worden om netwerkinstellingen zoals standaard gateways en DNS servers toe te wijzen, en om bepaalde netwerkfuncties in en uit te schakelen.

TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) is de primaire taal die computers gebruiken om over het Internet te communiceren. Het brengt een verbinding tot stand tussen twee apparaten zodat ze gegevens kunnen uitwisselen. De verbinding wordt tot stand gebracht door de gegevens op te delen in kleinere pakketten en aan elk pakket een uniek adres toe te wijzen. De gegevens worden dan naar een router gestuurd, die ze via het Internet naar het apparaat met het bijbehorende adres stuurt. Zodra de gegevens zijn ontvangen, voegt het apparaat de pakketten weer samen en verwerkt de informatie. Hierdoor kunnen gegevens op een betrouwbare manier tussen computers reizen, zodat veilige, betrouwbare communicatie mogelijk is.

VoIP (Voice over Internet Protocol) is een technologie waarmee gebruikers via het internet kunnen telefoneren. Het biedt een kosteneffectief alternatief voor traditionele telefoondiensten, omdat gesprekken via het internet worden geleid in plaats van via dure telefoonlijnen. VoIP is steeds populairder geworden als een betrouwbare en kosteneffectieve communicatieoplossing voor zowel bedrijven als consumenten.

Netwerksegmentatie is een proces waarbij een computernetwerk opgedeeld wordt in kleinere, beter beveiligde segmenten om de gegevens van een organisatie beter te beschermen tegen bedreigingen. Bij segmentatie worden gegevens en bronnen verdeeld in kleinere, afzonderlijke netwerken en krijgt elk segment zijn eigen set beveiligingsprotocollen. Deze isolatie helpt de verspreiding van kwaadaardige software en aangepaste toegangscontrole te beperken, wat resulteert in een betere netwerkbeveiliging.

Een IP-adres is een unieke cijfercode die aan je apparaat wordt toegekend om het op het internet te identificeren. Een IP-adres wordt ook wel internetadres genoemd en bestaat uit een reeks getallen gescheiden door decimale punten. Het wordt gebruikt om een apparaat te identificeren wanneer het verbinding maakt met het internet en dient als een vorm van identificatie voor andere apparaten op het netwerk.

Een subnetmasker is een 32-bits getal dat wordt gebruikt om te bepalen welk deel van een IP-adres bestemd is voor het netwerk en welk deel voor de host. Het helpt te bepalen voor welke computer op een netwerk een gegevenspakket bestemd is en wordt gebruikt om grote netwerken op te delen in kleinere, efficiëntere subnetwerken.

Het beste type netwerk voor een huis of klein bedrijf hangt af van de specifieke behoeften van het bedrijf en het beschikbare budget. Over het algemeen is een Wireless Local Area Network (WLAN) de meest populaire keuze voor kleine bedrijven, omdat gebruikers hiermee gegevens en apparaten kunnen delen via een netwerk en toch goede beveiligingsmaatregelen kunnen nemen. Een veiligere en snellere optie is een bekabeld netwerk, zoals Gigabit Ethernet. Het beste is om de individuele behoeften van het bedrijf te beoordelen, evenals het beschikbare budget, om het beste type netwerk voor het bedrijf te bepalen.

Een Virtual Private Network (VPN) is een beveiligde verbinding tussen twee of meer computernetwerken. Het gebruikt gecodeerde protocollen om privégegevens door een openbaar netwerk zoals het internet te tunnelen, zodat gebruikers gegevens kunnen verzenden en ontvangen alsof hun apparaat rechtstreeks op het privé-netwerk is aangesloten. Met een VPN kun je ook netwerkbeperkingen omzeilen, vanaf elke locatie toegang krijgen tot inhoud, en je online surfactiviteiten beschermen tegen kwaadwillenden.

Een firewall is een soort beveiligingssysteem dat wordt gebruikt om het inkomende en uitgaande netwerkverkeer te controleren door specifieke criteria te inspecteren en te analyseren. Het werkt als een barrière tussen een veilig intern netwerk en een minder veilig netwerk van buiten, zoals het internet. De firewall werkt meestal met een combinatie van regels, zoals het doorlaten van alleen bepaalde soorten verkeer en het blokkeren van andere soorten verkeer die riskant of kwaadaardig kunnen zijn. Bovendien kan hij fungeren als een barrière door alle communicatie tussen externe netwerken en computers binnen het interne netwerk te blokkeren, en zo ongewenste bezoekers en malware buiten te houden.

DNS staat voor Domain Name System, en is het systeem dat domeinnamen (zoals example.com) koppelt aan de IP-adressen van webservers die de inhoud aanbieden. Als je een domeinnaam in je browser typt, vertaalt DNS de domeinnaam in een IP-adres dat de browser gebruikt om het verzoek naar de webserver te sturen. DNS werkt via een gedistribueerd netwerk van gespecialiseerde DNS-servers die allemaal met elkaar communiceren.

Een kabelmodem is een apparaat dat een coaxkabel gebruikt (meestal dezelfde kabel als je kabeltelevisie) om verbinding te maken met het internet. Het maakt snelle gegevensoverdracht via bestaande kabel-tv-netwerken mogelijk en biedt een alternatief voor DSL of glasvezelinternet. Kabelmodems hebben meestal hogere downloadsnelheden dan de meeste DSL-diensten, maar lagere uploadsnelheden.

Ethernet en Wi-Fi zijn twee soorten netwerktechnologieën die gebruikt worden om apparaten met het internet te verbinden.

Ethernet is een bekabelde verbinding die kabels gebruikt om apparaten met een netwerk te verbinden. Het wordt meestal gebruikt voor grootschalige netwerken zoals in bedrijfsorganisaties en scholen. Met Ethernet zijn de verbindingssnelheden meestal sneller en betrouwbaarder dan met Wi-Fi, omdat de kabels een stabiele en veilige verbinding bieden.

Wi-Fi daarentegen is een draadloze verbinding die radiosignalen gebruikt om gegevens over een netwerk te versturen. Het wordt gebruikt voor kleinere netwerken zoals thuis. Wi-Fi geniet bij velen de voorkeur vanwege het ontbreken van draden en snoeren, waardoor er meer bewegingsvrijheid is. De snelheden en betrouwbaarheid van Wi-Fi zijn over het algemeen langzamer dan die van Ethernet, maar ze zijn geschikt voor veel kleinere huishoudelijke taken.

Bandbreedte is een maat voor de hoeveelheid gegevens die over het internet kan worden overgedragen, meestal gemeten in bits per seconde (bps). Het is de capaciteit van een netwerk om gegevens over te brengen, en beïnvloedt de snelheid en kwaliteit van internetverbindingen.

De netwerksnelheid wordt gewoonlijk gemeten in megabits per seconde (Mbps) en wordt bepaald door de totale overgebrachte gegevens te nemen en die te delen door de verstreken tijd tijdens de overdracht. Het is de maat voor de hoeveelheid gegevens die in een bepaalde tijd van het ene apparaat naar het andere kan worden overgebracht. Om de netwerksnelheid nauwkeurig te meten is het belangrijk doelen voor de verbinding te stellen, de door de ISP geboden snelheid te verifiëren, en de snelheid te testen om optimale prestaties te garanderen.

Een toegangspunt (AP) is een apparaat waarmee andere apparaten verbinding kunnen maken met een bedraad of draadloos netwerk. Een toegangspunt maakt meestal verbinding met een router, modem of ander netwerkapparaat via een bekabelde verbinding, en zendt het signaal van de bekabelde verbinding door naar een draadloos netwerk. Toegangspunten worden gewoonlijk gebruikt in huizen, werkplaatsen en openbare gelegenheden zoals hotels, om een draadloos netwerk te creëren.

Quality of Service (QoS) is een technologie die gebruikt wordt om het verkeer op een netwerk te beheren en te prioriteren. Met QoS kunnen netwerkbeheerders bandbreedte toewijzen, voorrang geven aan bepaalde soorten gegevens, en voorrang geven aan pakketten op basis van individuele gebruikerseisen. QoS is vooral nuttig in omgevingen met een beperkte hoeveelheid bandbreedte of waar het soort verkeer moeilijk te regelen is. Door het verkeer te beheren kan QoS de prestaties en betrouwbaarheid van het netwerk helpen verbeteren en pakketverlies verminderen.

DNS-beveiliging (Domain Name System) is een reeks maatregelen die worden gebruikt om DNS-servers en de DNS-infrastructuur te beschermen tegen kwaadaardige activiteiten zoals identiteitsdiefstal, DNS-kaping, malware-aanvallen en andere cyberbedreigingen. Het omvat technieken als DNS-codering en domeinvergrendeling, DoS-bescherming (denial of service) en netwerkbewaking. DNS-beveiliging omvat ook de uitvoering van beleidsmaatregelen om gegevensverlies te voorkomen, bandbreedtebeheer en de toepassing van beveiligingsprotocollen.

Er zijn een paar verschillende soorten LAN topologieën, waaronder bus, ster, ring, netwerk en boom. Bus topologieën verbinden alle gebruikers met een enkele kabel, waardoor een lijn ontstaat waarin gegevens tussen meerdere computers kunnen reizen. Ster topologieën hebben een centraal knooppunt zoals een hub of schakelaar, waarop alle computers zijn aangesloten en vervolgens op elkaar. Ringtopologieën verbinden alle computers in een cirkel en de gegevens gaan maar in één richting, één computer tegelijk. Netwerktopologieën tenslotte verbinden alle computers met elkaar via meerdere paden, waardoor meer betrouwbaarheid en redundantie mogelijk is. Een boomtopologie combineert eigenschappen van bus- en stertopologieën tot een hiërarchisch netwerk.

Een draadloos LAN (of WLAN) is een type lokaal netwerk (LAN) dat radiofrequenties gebruikt om communicatie tussen apparaten binnen een bepaald gebied mogelijk te maken. WLAN's gebruiken toegangspunten, of hotspots, om gegevens te verzenden en te ontvangen tussen computers, tablets, smartphones en andere draadloze apparaten. De toegangspunten kunnen fysieke locatiegebonden punten zijn, of ze kunnen een router zijn met ingebouwde draadloze mogelijkheden. Wanneer een gebruiker een apparaat verbindt met een WLAN, zendt het apparaat een signaal uit dat het toegangspunt ontvangt en identificeert door het apparaat te matchen met zijn ingebouwde authenticatieprotocol. Zodra het authenticatieproces is voltooid, heeft het apparaat toegang tot het internet en kan het verbinding maken met andere apparaten op het LAN.

Een switch is een netwerkapparaat dat fungeert als centraal verbindingspunt van een netwerk. Switches zorgen voor gegevensoverdracht tussen de aangesloten computers en andere netwerkapparaten, waardoor grotere netwerken ontstaan die bronnen kunnen delen. Ze kunnen ook helpen de bandbreedte te beheren en zorgen voor betrouwbare en snelle toegang tot het netwerk.

De meest voorkomende bedreigingen voor netwerkbeveiliging zijn:

 • Malware - malware is kwaadaardige software die gebruikt kan worden om gegevens te stelen, diensten te verstoren of de controle over een apparaat over te nemen.
 • Phishing - dit is een cyberaanval waarbij social engineering-technieken worden gebruikt om gevoelige persoonlijke gegevens te verkrijgen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of creditcardgegevens.
 • Man-in-the-middle attack - hierbij wordt de communicatie tussen twee apparaten onderschept door kwaadaardig verkeer te verzenden.
 • Wachtwoord kraken - een aanval waarbij wordt geprobeerd het wachtwoord van een gebruiker te raden.
 • Denial-of-service aanval - een kwaadaardige aanval waarbij wordt geprobeerd een dienst of apparaat onbeschikbaar te maken voor gebruikers.
 • Hacken - het ongeoorloofd gebruik van de computer van iemand anders om toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens.
 • Social engineering - een aanval waarbij misleiding wordt gebruikt om nietsvermoedende gebruikers gevoelige informatie te ontfutselen.

Routerconfiguratie omvat het instellen van een router voor online gebruik. Het omvat taken als poort doorsturen, draadloze beveiligingsvoorkeuren instellen, gastaccounts aanmaken en firewall instellingen configureren. Router configuratie kan ook het instellen van extra functies inhouden, zoals Quality of Service (QoS) instellingen, VPN server instellingen en Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) instellingen.

Netwerken kan bedrijven op verschillende manieren ten goede komen, zoals:

 1. Meer samenwerking en productiviteit - Door toegang te hebben tot een breed scala aan middelen, informatie en ideeën die individuele gebruikers misschien niet tot hun beschikking hebben, kunnen bedrijven een concurrentievoordeel op de markt krijgen.

 2. Kostenbesparingen - Door één netwerk te gebruiken om middelen te delen, kunnen bedrijven geld besparen op apparatuur en personeelskosten, terwijl ook de efficiëntie toeneemt.

 3. Verbeterde klantenservice - Door een netwerk te gebruiken om te communiceren en verzoeken te beheren, kunnen bedrijven snellere en persoonlijkere klantenservice bieden.

 4. Verhoogde beveiliging - Door gecontroleerde toegang tot een netwerk in te stellen en strikte beveiligingsprotocollen te handhaven, kunnen bedrijven hun gegevens helpen beschermen en voorkomen dat ongeautoriseerde toegang of kwaadaardige software het systeem aantast.

. Groter bereik en toegankelijkheid - Door klanten op hun eigen voorwaarden toegang te geven tot materialen en gegevens, kunnen bedrijven hun netwerken en diensten openstellen voor een potentieel groter klantenbestand.

MAC-adresfiltering is een beveiligingsfunctie waarmee beheerders kunnen aangeven welke apparaten verbinding mogen maken met een netwerk door een lijst van goedgekeurde MAC-adressen aan te leggen. Dit beperkt de toegang van ongeautoriseerde apparaten tot het netwerk, omdat elk netwerkapparaat een uniek MAC-adres heeft dat is opgeslagen in de beveiligingsdatabase van het netwerk.