De Beste Network
Een analyse van de grafische prestaties van de Xbox Series X

Een analyse van de grafische prestaties van de Xbox Series X

Geplaatst door 14-01-2024 15:02 door Sophie Jacobiatus

De Xbox Series X is een krachtige console die een nieuwe standaard zet voor grafische prestaties in de gamingwereld. De console heeft een AMD Zen 2 CPU met 8 kernen en 16 threads, een AMD RDNA 2 GPU met 12 teraflops en 16 GB GDDR6 RAM.

In de praktijk zijn de grafische prestaties van de Xbox Series X indrukwekkend. Games kunnen 4K-resoluties met hoge verversingssnelheden weergeven, en ze bieden ondersteuning voor ray tracing, een technologie die realistischere lichteffecten biedt.

4K-resolutie

De Xbox Series X kan games weergeven in 4K-resolutie, wat een resolutie is van 3840 x 2160 pixels. Dit is vier keer meer dan de Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels.

In de praktijk betekent dit dat games er scherper en gedetailleerder uitzien op de Xbox Series X dan op oudere consoles. De console kan ook 4K-resoluties met hoge verversingssnelheden weergeven, tot 120 frames per seconde. Dit zorgt voor een vloeiende en responsieve game-ervaring.

Ray tracing

Ray tracing is een technologie die realistischere lichteffecten biedt. In plaats van licht te simuleren door middel van rasterisatie, gebruikt ray tracing daadwerkelijk lichtstralen die door de gamewereld worden gevolgd. Dit resulteert in meer realistische schaduwen, reflecties en andere lichteffecten.

De Xbox Series X ondersteunt ray tracing in een aantal games, waaronder Metro Exodus Enhanced Edition, Forza Horizon 5 en Call of Duty: Vanguard. Deze games zien er dankzij ray tracing veel realistischer uit dan games die alleen rasterisatie gebruiken.

Andere grafische verbeteringen

Naast 4K-resolutie en ray tracing biedt de Xbox Series X nog een aantal andere grafische verbeteringen. Deze verbeteringen omvatten onder andere:

  • DirectX 12 Ultimate: DirectX 12 Ultimate is de nieuwste versie van de DirectX-graphics API. Het biedt een aantal nieuwe functies die grafische prestaties en kwaliteit kunnen verbeteren.
  • Variable refresh rate (VRR): VRR zorgt ervoor dat de verversingssnelheid van de tv of monitor wordt aangepast aan de framesnelheid van de game. Dit zorgt voor een vloeiende en haploze game-ervaring.
  • Auto HDR: Auto HDR verbetert de HDR-weergave van games die niet zijn ontworpen voor HDR.

Conclusie

De Xbox Series X biedt een indrukwekkende set grafische prestaties. De console kan 4K-resoluties met hoge verversingssnelheden weergeven en ondersteunt ray tracing, een technologie die realistischere lichteffecten biedt. De Xbox Series X is de perfecte console voor gamers die op zoek zijn naar de beste grafische ervaring.